1. Got a question or need help troubleshooting? Post to the troubleshooting forum or Search the forums!

Filament Has Run Out

Discussion in 'Troubleshooting' started by Jaak Ahelik, Sep 30, 2017.

  1. Jaak Ahelik

    Jaak Ahelik New Member

    Joined:
    Aug 22, 2017
    Messages:
    20
    Likes Received:
    8
    Why do I get this message after every 10 sec?
     

    Attached Files:

  2. WheresWaldo

    WheresWaldo Volunteer ( ͠° ͟ʖ ͡°)
    Staff Member

    Joined:
    Feb 18, 2015
    Messages:
    5,905
    Likes Received:
    3,593
    Is it in the outside hole of the black box on the back of your printer?
    If not then it must go through from the bottom to the top of the outermost hole.
    If yes then the switch being used to detect is not contacting the filament properly, contact Robo support.
     
    Jaak Ahelik likes this.
  3. Jaak Ahelik

    Jaak Ahelik New Member

    Joined:
    Aug 22, 2017
    Messages:
    20
    Likes Received:
    8
    Everything is correct, but still got the message, when doing the wizard, it loads, starting to print it stops?
     
  4. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,477
    Likes Received:
    7,303
    Post a picture of the filament where if goes through the run-out sensor.
    Either you are going through the wrong side (only one side actually has a sensor even though there are two holes) or your sensor has failed.

    Look here in the docs -- look for the section titled "Filament Runout Sensor Error":

    http://support-site.readthedocs.io/en/latest/R2/Troubleshooting/index.html

    If the sensor is actually faulty use the docs to bypass it and put in a parts request for a new one with Robo.
     
    Jaak Ahelik likes this.
  5. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,477
    Likes Received:
    7,303
    Jaak Ahelik likes this.
  6. Jaak Ahelik

    Jaak Ahelik New Member

    Joined:
    Aug 22, 2017
    Messages:
    20
    Likes Received:
    8
     

    Attached Files:

  7. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,477
    Likes Received:
    7,303
    Jaak Ahelik likes this.
  8. Jaak Ahelik

    Jaak Ahelik New Member

    Joined:
    Aug 22, 2017
    Messages:
    20
    Likes Received:
    8
    Thanks a lot. I uninstalled the sensor plugin and now it has been printing for 25 min without problem, let see how far it goes.
     
    Geof, WheresWaldo and mark tomlinson like this.
  9. Jaak Ahelik

    Jaak Ahelik New Member

    Joined:
    Aug 22, 2017
    Messages:
    20
    Likes Received:
    8
    Everything works fine, thanks again, problem solved
     
    Geof, WheresWaldo and mark tomlinson like this.
  10. supercazzola

    supercazzola Active Member

    Joined:
    Jun 1, 2017
    Messages:
    398
    Likes Received:
    106
    The same happened to me last week. Not sure if it will come out, but you can see the sensor in the hole [​IMG]

    Haven’t heard back from robo yet.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  11. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,477
    Likes Received:
    7,303
    If you get desperate and want to do it on your own @OutsourcedGuru has a mod that will address this I do believe in the C2 section (but this is not a C2 specific part)
     
  12. OutsourcedGuru

    OutsourcedGuru Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2017
    Messages:
    752
    Likes Received:
    141
    I have a good two-sensor design printed out.

    Allen at Robo 3D indicated that they're doing a total re-do on the run-out sensors, for what it's worth.
     
    supercazzola likes this.
  13. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,477
    Likes Received:
    7,303
    That is good news.
     
  14. jwmueller

    jwmueller Active Member

    Joined:
    Jun 5, 2017
    Messages:
    169
    Likes Received:
    51
    The new Prusa setup would work, optical mouse based that can also read the movement.
     
  15. OutsourcedGuru

    OutsourcedGuru Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2017
    Messages:
    752
    Likes Received:
    141
    Oh man... pretty sure you have that tiny little blade switch. (No bueno.)
     
  16. supercazzola

    supercazzola Active Member

    Joined:
    Jun 1, 2017
    Messages:
    398
    Likes Received:
    106
    Yeah, I’ve had so many problems with the R2 that they will swap it out when the next batch is in and Allan tests it personally for me.



    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
    Park A. and mark tomlinson like this.
  17. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,728
    Likes Received:
    2,328
    early backer?
     
  18. supercazzola

    supercazzola Active Member

    Joined:
    Jun 1, 2017
    Messages:
    398
    Likes Received:
    106
    My Rev 2 started with the sensor error today. This is a sucky design. Rob over at Robo said they sometimes see the issue pop up after an update, but I didn't update the firmware at all. So not sure what is happening other than bad Quality Control on the parts, or bad design. Opened a ticket to get sensor replaced.
     
  19. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,477
    Likes Received:
    7,303
    They went with a rather odd switch to do the detection when a (cheap) mechanical switch would have worked fine and lasted a long time :) The rest of the design is fine, DAT SWITCH THO.... :(
     
  20. Park A.

    Park A. New Member

    Joined:
    Nov 2, 2017
    Messages:
    27
    Likes Received:
    15
    Sure wish I had it like that. Do you trust even a new batch of R2s?
     

Share This Page