1. Got a question or need help troubleshooting? Post to the troubleshooting forum or Search the forums!

first impression the bed does not go up

Discussion in 'Troubleshooting' started by margerin, Sep 12, 2019 at 12:01 AM.

  1. margerin

    margerin New Member

    Joined:
    Sep 6, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    2
    Hello,
    Beginner I bought a r2 your community helped me a lot for all my problems.
    So I installed cura 4.2.1 by choosing as a custom printer FDM and set the parameters of r2 (MAC settings), and removing all Gcode.
    Octoprint is also still installed thanks to your Community.
    When I launch an impression from cura and octoprint, the extruder and the bed start warming up, the bed goes up a few centimeters and the impression begins in the void. I have to do canceled on r2 and restart printing and it works the bed rises correctly.
    What settings did I miss?
    I am French and go through a translator excuse me in advance of syntax errors.
    Thank you in advance for your help
     
  2. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,249
    Likes Received:
    7,011
    @WheresWaldo may have some experience with Cura, I don't use Cura.
    I suspect the startup GCode script in Cura is incorrect for the printer, but I do not know how to tell you where to find that in Cura.
     
  3. tkoco

    tkoco Administrator
    Staff Member

    Joined:
    May 7, 2018
    Messages:
    213
    Likes Received:
    105
    You did not say this, so I will ask "Did you level the bed as per the procedure at the top of this forum (Troubleshooting)?

    Point two: the Z Offset should always be a negative number.

    What Operating System (OS) are you using on your desktop computer?

    Sometimes the firmware in the main controller board (Marlin based) needs to be reset. Read this FAQ here: http://community.robo3d.com/index.php?threads/faq-c2.19861/ If you choose to reset the firmware, you will have to redo the bed leveling.

    The FAQ was written before the R2 came out, however, there are many tips which apply to the R2 as well. Look down the thread for General Tips for bad prints and further on.

    Also, did you fix the Octoprint scripts?

    Consider dropping back a release of Cura. Version 4.2.1 may have bugs in it causing your printing problem. You could try version 4.2.0
     
    #3 tkoco, Sep 12, 2019 at 6:13 AM
    Last edited: Sep 12, 2019 at 6:24 AM
    mark tomlinson likes this.
  4. RoboticsRob

    RoboticsRob New Member

    Joined:
    Oct 11, 2018
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    I would advise not dropping to any Cura release 4.1 thru 4.2. There was a documented bug that caused the printer to pause randomly on the first couple layers when running code posted from Cura. Issue was present over USB, direct connection, and SD.

    Following, because I'm in the process of getting Cura up and running for the R2 as well now that I've got a fully functioning one.
     
  5. tkoco

    tkoco Administrator
    Staff Member

    Joined:
    May 7, 2018
    Messages:
    213
    Likes Received:
    105
    He does not state how he is uploading the gcode to Octoprint.

    I use wireless connectivity on version 4.2.0 and have not experienced this bug. Must be very obscure.
     
  6. tkoco

    tkoco Administrator
    Staff Member

    Joined:
    May 7, 2018
    Messages:
    213
    Likes Received:
    105
    Quick question: Is the bug documented for all of the Operating Systems (OS) or is it just the Windows version? I ask since I run the Linux version which works without displaying the bug which you mentioned.
     
  7. margerin

    margerin New Member

    Joined:
    Sep 6, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    2
    Hello,
    First of all thank you for all your answers.
    I run under Windows 10 x64. I just tried an impression through the USB key, the result is the same it heats, the bed goes up a few inches and printing begins in void. I cancel and try again and everything goes well. So for me cura or octoprint are not the problem.
     
  8. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,249
    Likes Received:
    7,011
    Have you run the bed leveling wizard and the fine tuning wizard? You really need to do both before printing.
     
  9. margerin

    margerin New Member

    Joined:
    Sep 6, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    2
    Yes I have again made an adjustment of the Z axis, always the same problem.
     
  10. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,249
    Likes Received:
    7,011
    Then post your startup GCode block so folks can review it.
    Something is not right,
     
  11. margerin

    margerin New Member

    Joined:
    Sep 6, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    2
    here is my octoprint gcode before just start
    ; set to millimeters
    G21
    ; set to absolute mode
    G90
    ; zero extruder
    G92 E0
    ; turn off fans
    M107
    ;non blocking heatup of extruder and bed
    M104 S230
    M140 S60
    ; Robo Leveling
    G36
    ; pause for 2 seconds
    G4 S2
    ; move bed down 15mm
    G1 Z15 F300
    ; move to front left corner
    G1 X10 Y1 F7200
    ; heat to priming line temp
    M109 S230
    M140 S60
    ; move bed to printing position
    G1 Z0.3
    ; print 190mm priming line
    G1 X190 E15.0 F500
    ; move bed down
    G1 Z15 F300
    ; zero extruder
    G92 E0
    ; set movement speed
    G1 F7200
     
  12. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,249
    Likes Received:
    7,011
    What slicer are you using and what startup GCode does IT have as well?
     
  13. margerin

    margerin New Member

    Joined:
    Sep 6, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    2
    Cura 4.2.1 by choosing as a custom printer FDM and set the parameters of r2 , and removing all Gcode.
    Octoprint.
    So there is no gcode in cura (only in octoprint) more I have the same problem with the slicer of the printer from a usb key
     
  14. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,249
    Likes Received:
    7,011
    Well the G29 is completely missing...
     
  15. margerin

    margerin New Member

    Joined:
    Sep 6, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    2
    So what should I add exactly and where in the gcode I repeat that I am beginner thank you
     
  16. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,249
    Likes Received:
    7,011
    @WheresWaldo
    @Geof
    @tkoco

    Someone with an R2 can be more specific, but in general I keep mine very simple.
    A few lines at most.
     
  17. margerin

    margerin New Member

    Joined:
    Sep 6, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    2
    I can just replace G36 with a G28 follower by G29?
     
  18. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,249
    Likes Received:
    7,011
    Yea, that is one option, but the G29 is not needed in the later version of Marlin that the R2/C2 us (1.1.x rather than 1.0.x)
    The G36 should do the trick as well. You might want to make sure every line in there is semi-colon terminated. You have *most* of then with terminating semi-colons, but not all of them. I dislike the way that gcode is formatted, but technically it will work -- just make sure that all of the commands have a trailing ";"
     
  19. margerin

    margerin New Member

    Joined:
    Sep 6, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    2
    Could you give me a fonctional start g code on r2 formation tests
     
  20. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,575
    Likes Received:
    2,267
    I won’t be much help. I manually level my bed- set the offset from the menu and all that’s in my g code is G28 - home all a is. Octoprint is empty
     

Share This Page