1. Got a question or need help troubleshooting? Post to the troubleshooting forum or Search the forums!

How to Update and Edit Robo firmware with Arduino

Discussion in 'Software' started by Inspector General Snogget, Apr 22, 2015.

  1. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,138
    Likes Received:
    6,997
    Doesn't sound like a firmware issue though, stepper driver most likely.
    Multiple dead RAMPS boards is not abnormal either they are cheaply made...

    Which is why we say time and again, start a new thread for a new issue.
    Try the firmware if you like if that does NOT solve it then start a new thread.
     
    WheresWaldo and Geof like this.
  2. Woodrow Collins

    Woodrow Collins New Member

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    26
    Likes Received:
    3
    Pretty sure I have the V2. Im not sure whats going on with this board. Its really odd, first my therm wires popped out the hotend causing it to basicly heat the point it melted the tubing inside (so I now have a v6 hotend ), and the other thing I had go wrong at the same time was i smelled that burning components smell and after that the feeder driver wont turn the motor. If I move it to another motor control it moves fine and as I mentioned I get the same results if I try another ramps board that I have. Luckily I have a few ardruino's sitting around through the various projects I've tinkered with (one being another mega) so hopefully this works. I don't really see how a part of the ardruino board would be damaged. I dont physically see any burn marks but who knows...


    Hey one other question, I was reading some were at some point the design of the R1 changed. They used 5/16 rods and then moved to true 8mm. You wouldn't happen to know when that was would you?
     
  3. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,138
    Likes Received:
    6,997
    Yea, our parts bin overfloweth with megas as well. Most projects that we could use an Uno on we invariably toss in a mega for "later revisions" :)

    I hate the fact that regardless of where I source them, all of the RAMPS are made in China and are not what I would call the greatest quality. I always have at least two spares since invariably 1 will probably not work. I got smarter the last time and tested the extra ones so they WERE working at one point :)
     
  4. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,138
    Likes Received:
    6,997
    The Beta (pre-R1) used 5/16 rods and some of the early R1 units did as well. Nothing in recent history would have used them and there were not many of the R1 units with 5/16 rods. If you aren't sure swing by Ace or another HW store and grab a 5/16 nut :)
     
  5. Woodrow Collins

    Woodrow Collins New Member

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    26
    Likes Received:
    3
    Wait, they didnt use 5/16 threaded rods did they? I thought it was the smooth rods they may have used 5/16th on?
     
  6. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,138
    Likes Received:
    6,997
    Nope the threaded rods were 5/16th on the Beta and some early R1 units.
     
  7. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,138
    Likes Received:
    6,997
    This is why there are Eleventy-Dozen flavors of the firmware out there and great care is needed to download the correct one. :)
    They tweaked a lot of crap with every version right up to the R1+
     
    Geof and jim3Dbot like this.
  8. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,561
    Likes Received:
    2,264
    FACT! and none of which were labeled in a "realistic" way lol. Hey its an R1...except its a beta....hey its a R1! except its a + hey its and R1! but its got 5/16 not 8mm lol

    just sayin....:D
     
    WheresWaldo and mark tomlinson like this.
  9. Jay312

    Jay312 Member

    Joined:
    Mar 18, 2017
    Messages:
    64
    Likes Received:
    10
    Getting this error message when I try to upload
     

    Attached Files:

  10. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,561
    Likes Received:
    2,264
    Search the forum (unable at the moment to do this for you) its been covered many times.
     
  11. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,138
    Likes Received:
    6,997
  12. Bultmann

    Bultmann New Member

    Joined:
    Mar 23, 2017
    Messages:
    7
    Likes Received:
    5
    getting a 'site deactivated' message when i go to the release notes page... has this been moved or discontinued?
     
  13. WheresWaldo

    WheresWaldo Volunteer ( ͠° ͟ʖ ͡°)
    Staff Member

    Joined:
    Feb 18, 2015
    Messages:
    5,806
    Likes Received:
    3,521
    The main Robo site which is hosted by a different company than the forum appears to be down.
     
    Bultmann likes this.
  14. WheresWaldo

    WheresWaldo Volunteer ( ͠° ͟ʖ ͡°)
    Staff Member

    Joined:
    Feb 18, 2015
    Messages:
    5,806
    Likes Received:
    3,521

Share This Page