1. Got a question or need help troubleshooting? Post to the troubleshooting forum or Search the forums!

Community Favorite Marlin 1.1.7 Release for Robo R1, R1+PLUS & Variants

Discussion in 'Mods and Upgrades' started by WheresWaldo, May 4, 2017.

  1. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,728
    Likes Received:
    2,328
    The (b)leading edge has its downfalls at times. If experiencing issues revert back. I'm way way behind :D still running
     
  2. Ed Ferguson

    Ed Ferguson Active Member

    Joined:
    Sep 21, 2016
    Messages:
    272
    Likes Received:
    220
    I'm using a 20 x 4 smart controller. I would think this controller has less overhead than the graphics controller. Is there a refresh or other software setting I can experiment with?
     
  3. WheresWaldo

    WheresWaldo Volunteer ( ͠° ͟ʖ ͡°)
    Staff Member

    Joined:
    Feb 18, 2015
    Messages:
    5,905
    Likes Received:
    3,593
    Okay, this is the last go round, Marlin release 1.1.6 for the R1+Plus. All I know is that it compiles cleanly with Arduino IDE 1.8.5. All the same things enabled in previous versions are enabled here. All the edits are commented with //[BH] at the end of the modified lines. All the necessary lines to make MESH work or the R1 work are in the config, just commented out.
     

    Attached Files:

    seelenamt, danzca6 and Geof like this.
  4. danzca6

    danzca6 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 27, 2015
    Messages:
    2,161
    Likes Received:
    1,077
    Thank you @WheresWaldo. I'll download it this week and get it tested on my R1. I'm a couple revs behind and need to get on the latest anyway.
     
    WheresWaldo and Geof like this.
  5. WheresWaldo

    WheresWaldo Volunteer ( ͠° ͟ʖ ͡°)
    Staff Member

    Joined:
    Feb 18, 2015
    Messages:
    5,905
    Likes Received:
    3,593
    @Ed Ferguson Try this version, you will need to disable the Full Graphics and enable the 2004 LCD instead, but everything else should pretty much work as is.
     
  6. Ed Ferguson

    Ed Ferguson Active Member

    Joined:
    Sep 21, 2016
    Messages:
    272
    Likes Received:
    220
    Thanks - I'll give it a try in a couple of days & report back.
     
  7. Fierofiend

    Fierofiend New Member

    Joined:
    Jun 23, 2016
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I figured I would give this a try from the original firmware, and I'm getting errors trying to compile saying i need the U8glib. I don't have an LCD, can I disable this?
     
  8. WADZOQUADZ

    WADZOQUADZ Member

    Joined:
    Mar 16, 2015
    Messages:
    90
    Likes Received:
    23
    why not just download the uglib8 anyway
     
    Alan Childs likes this.
  9. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,477
    Likes Received:
    7,303
     
  10. Hanover

    Hanover Member

    Joined:
    Jul 22, 2017
    Messages:
    99
    Likes Received:
    28
  11. Hanover

    Hanover Member

    Joined:
    Jul 22, 2017
    Messages:
    99
    Likes Received:
    28
    Of course I figured it out as soon as I asked the question. I found the other Rep Rap Full Graphics display enabled in the config. My tired eyes must have missed it several times.
     
  12. Hanover

    Hanover Member

    Joined:
    Jul 22, 2017
    Messages:
    99
    Likes Received:
    28
    I just installed the latest auto-leveling firmware. Unfortunately it's setting home position in mid-air and it's not even getting close to the bed when it tries to auto level. It wont let me lower the Z below 0. How do I calibrate this and set the Z Offset?

    (I know Mesh Leveling is better, but I just want to get the latest Marlin working and then I'll worry about Mesh leveling later)
     
    #212 Hanover, Nov 24, 2017
    Last edited: Nov 24, 2017
  13. WheresWaldo

    WheresWaldo Volunteer ( ͠° ͟ʖ ͡°)
    Staff Member

    Joined:
    Feb 18, 2015
    Messages:
    5,905
    Likes Received:
    3,593
    The only way it does that is if one of the Z axis switches is slightly out of place.
     
  14. Hanover

    Hanover Member

    Joined:
    Jul 22, 2017
    Messages:
    99
    Likes Received:
    28
    The wire was pushing up against the Z-Axis slightly. This is still a learning process. :)
     
    #214 Hanover, Nov 24, 2017
    Last edited: Nov 24, 2017
  15. Hanover

    Hanover Member

    Joined:
    Jul 22, 2017
    Messages:
    99
    Likes Received:
    28
    Is there some guide to how to set the z-offset after you've installed Marlin? Right now, it thinks my Z-0 is about 8 " off the bed. I don't get how I set a new home position. The set home offset just repeats "Too Far!" when I try that. The safe homing wont let me lower it below 0...and when I do an auto level, it thinks it's also at 0 so it wont lower to the bed. In fact, the extruder just moves to the left and right as it goes UP.

    I tried turning off the safe homing and lowering the z-axis a mm off of the bed and then tried Set Home Offsets and got the same error.
     
  16. WheresWaldo

    WheresWaldo Volunteer ( ͠° ͟ʖ ͡°)
    Staff Member

    Joined:
    Feb 18, 2015
    Messages:
    5,905
    Likes Received:
    3,593
    Clear EEPROM M502 followed by M500, that will give you a fresh start. Then start playing with the settings.
     
    Hanover likes this.
  17. Hanover

    Hanover Member

    Joined:
    Jul 22, 2017
    Messages:
    99
    Likes Received:
    28
    It levels correctly, but then still prints about 10mm above the bed even though the Z on the screen is showing .3. I tried following some guides on how to adjust the z-offset, but no luck.
     
  18. WheresWaldo

    WheresWaldo Volunteer ( ͠° ͟ʖ ͡°)
    Staff Member

    Joined:
    Feb 18, 2015
    Messages:
    5,905
    Likes Received:
    3,593
    Did you dump the current EEPROM and reset it?
    Did you modify the firmware and perhaps the line that lists Z_OFFSET_FROM_EXTRUDER (line 673 in Configuration.h)?
    What does M851 output?
    What does M503 output?
    After homing what does M119 output?
     
  19. Hanover

    Hanover Member

    Joined:
    Jul 22, 2017
    Messages:
    99
    Likes Received:
    28
    I have two issues here.

    1. I was using the wrong version. I didn't understand how this thread was structured and thought the first page always held the most updated version. I'm sorry about the confusion. I took the last 1.1.6 version you uploaded and disabled UBL and enabled bilinear instead.

    2. The Z-Limit switch on the left was messed up. The wire was accidentally pulled out today and I put it in the wrong position. I learned today that Open == Stop. Which is really not how I usually think of limiters.

    It still prints 1cm above the bed despite the fact that it auto-homes and does the auto-leveling okay. I haven't touched anything in regards to configuration.h. I just enabled the bilinear bed leveling and disabled UBL.

    I even set the z-offset to -10 just to see if that would work, but it's not lowering it.

    M851: -1.00 z offset (thats what it set it to by default)
    M503:
    Recv: echo: G21 ; Units in mm
    Recv: echo: M149 C ; Units in Celsius
    Recv:
    Recv: echo:Filament settings: Disabled
    Recv: echo: M200 D1.75
    Recv: echo: M200 D0
    Recv: echo:Steps per unit:
    Recv: echo: M92 X80.00 Y80.00 Z800.00 E800.00
    Recv: echo:Maximum feedrates (units/s):
    Recv: echo: M203 X500.00 Y500.00 Z50.00 E25.00
    Recv: echo:Maximum Acceleration (units/s2):
    Recv: echo: M201 X900 Y900 Z300 E10000
    Recv: echo:Acceleration (units/s2): P<print_accel> R<retract_accel> T<travel_accel>
    Recv: echo: M204 P600.00 R3000.00 T3000.00
    Recv: echo:Advanced: S<min_feedrate> T<min_travel_feedrate> B<min_segment_time_ms> X<max_xy_jerk> Z<max_z_jerk> E<max_e_jerk>
    Recv: echo: M205 S0.00 T0.00 B20000 X14.00 Y14.00 Z0.40 E5.00
    Recv: echo:Home offset:
    Recv: echo: M206 X0.00 Y0.00 Z0.00
    Recv: echo:Auto Bed Leveling:
    Recv: echo: M420 S0 Z0.00
    Recv: echo:Material heatup parameters:
    Recv: echo: M145 S0 H210 B55 F128
    Recv: M145 S1 H235 B80 F0
    Recv: echo:pID settings:
    Recv: echo: M301 P21.83 I1.93 D61.67
    Recv: echo: M304 P180.09 I8.11 D1000.24
    Recv: echo:Z-Probe Offset (mm):
    Recv: echo: M851 Z-1.00

    M119:
    Recv: Reporting endstop statusRecv: x_min: openRecv: y_min: openRecv: z_min: TRIGGEREDRecv: ok

    Thanks for all your help and thanks for maintaining this thread. Sorry for all the confusion.

    Just FYI, I've found other threads with people who have had this issue, but it seems like there's no fix.

    https://github.com/MarlinFirmware/Marlin/issues/6014
     
    #219 Hanover, Nov 24, 2017
    Last edited: Nov 24, 2017
  20. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,477
    Likes Received:
    7,303
    The Z limit switches are inverted logic in the R1, R1+ (open -> triggered -> AT HOME) it was the reverse on the beta (one switch though).
     

Share This Page