1. Got a question or need help troubleshooting? Post to the troubleshooting forum or Search the forums!

Unanswered Strange noise just started, aka Stepper drive from Hades

Discussion in 'Troubleshooting' started by John in MS, Jun 6, 2016.

  1. John in MS

    John in MS Active Member

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    188
    Likes Received:
    29


    I hope this is showing to allow you to hear the sound. I just installed a new extruder fan Friday and it was working great until yesterday when a grinding sound began. Any idea? It is not filament related as I took it out to make the video

    Thanks
     
  2. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,658
    Likes Received:
    7,316
    Looks like the extruder stepper is skipping/dropping steps.

    If you just position it in the middle of the bed and get it off the plate can you heat it up and extrude normally?
     
  3. John in MS

    John in MS Active Member

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    188
    Likes Received:
    29
    I will try after work. Thanks for the suggestion
     
  4. TomerO

    TomerO Member

    Joined:
    May 2, 2016
    Messages:
    97
    Likes Received:
    48
    Does this happen only when printing? Does it begin from the start? It sounds like either a motor is stuck/have something in it or a cable touching a fan (sounds like the 2nd to me).
    Your extruder stepper does look weird though. Why is it shaking like that?

    Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
     
  5. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,658
    Likes Received:
    7,316
    Skipping/missing steps most likely.

    Those are pretty much the symptoms for a bad or out of tune stepper driver.
     
  6. John in MS

    John in MS Active Member

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    188
    Likes Received:
    29


    New video, trying to simply get filament to come out. Okay is the stepper out or stuck? How hard are these to install?
     
  7. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,729
    Likes Received:
    2,330
    I think I'd pull the stepper off and see if it spins free. If yes something in the hotend is jamming it up. If it spins remove the hotend and try.
     
    mark tomlinson likes this.
  8. John in MS

    John in MS Active Member

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    188
    Likes Received:
    29
    will do. thanks
     
  9. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,658
    Likes Received:
    7,316
    Still a good chance it is the stepper driver. Not the motor. But... Check it and be sure

    Sent from my Xtreme Play Tab v2 using Tapatalk
     
    TomerO and Geof like this.
  10. John in MS

    John in MS Active Member

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    188
    Likes Received:
    29
    stepper driver? Little confused on the parts. Is there a diagram?
     
  11. TomerO

    TomerO Member

    Joined:
    May 2, 2016
    Messages:
    97
    Likes Received:
    48
    The stepper driver is one of the parts on the RAMPS board at the bottom.
    Did you try to test the stepper disassembled?

    Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
     
    mark tomlinson and Geof like this.
  12. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,658
    Likes Received:
    7,316
    Little green cards in this photo

    Ramps with stepper.jpg
     
    TomerO likes this.
  13. John in MS

    John in MS Active Member

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    188
    Likes Received:
    29
    Sorry not yet but hopefully tonight
     
  14. John in MS

    John in MS Active Member

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    188
    Likes Received:
    29
    I took off the bottom and checked the wiring. Everything is secure, and don't know of anything that can be on the board to get it working. I have seen posting about "tuning" but I don't know if that would work under this situation

    I did also remove the motor to see if it would spin free. It didn't spin free.
     
  15. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,729
    Likes Received:
    2,330
    mark tomlinson likes this.
  16. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,658
    Likes Received:
    7,316
    Disconnected and with no power if the motor shaft will not turn by hand then it is a bad stepper. If you mean that it would not turn when commanded by software then it could still be a bad stepper driver card.
     
  17. John in MS

    John in MS Active Member

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    188
    Likes Received:
    29
    This appears a little over my knowledge level and I am scheduling an appointment for next Monday (only time they had when I am not working) with a Robo tech to help me with this. I fear I will screw it more than it already is. Should I just spring the 14 dollars for a new motor or am I possibly just wanting to address a symptom (stepper motor stuck) when the cause could be electrical related (the drivers)?

    For the record, the first line of "Robo" help techs are worthless. If they can't send you a photo or a video they have nothing else to offer
     
  18. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,729
    Likes Received:
    2,330
    To see if its a bad stepper motor do as mark said try to turn it powered off. If that feels ok you can switch the plugs on the board for the extruder and x axis. If it works in the x its good. If youd rather talk through this private message me and i can call you.
     
    mark tomlinson and TomerO like this.
  19. John in MS

    John in MS Active Member

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    188
    Likes Received:
    29
    Well that doesn't sound too hard. I will give that a try this evening, thanks
     
    Geof likes this.
  20. John in MS

    John in MS Active Member

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    188
    Likes Received:
    29
    I swapped the wires of the motors and when I did the bed started hesitating as it it went back and forth:



    I was unable to get the extruder to move as I was moving it manually

    I then swapped it back and got the same results I have been getting:



    Bed working fine, stuck extruder again. Something appears to be wrong in the electronics
     

Share This Page