1. Got a question or need help troubleshooting? Post to the troubleshooting forum or Search the forums!

Answered Arduino problems (again )

Discussion in 'Troubleshooting' started by jig, Aug 4, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. jig

    jig Member

    Joined:
    Jul 20, 2016
    Messages:
    85
    Likes Received:
    14
    Hi im still strugling with the arduino software trying to update my beta butt now it won't even connect anymore ,HELP!!!!!

    i atached my conf.H file i hope someone can help with this (sorry im very new to the 3d printing so pleasse have some patience with me)
     

    Attached Files:

  2. jig

    jig Member

    Joined:
    Jul 20, 2016
    Messages:
    85
    Likes Received:
    14
    Im trying to upload the firmware : robo3dr1plusv1
     
  3. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,420
    Likes Received:
    7,049
    You should not use that firmware on a beta unless you have replaced the threaded rods with the leadscrew upgrade.
     
    danzca6 likes this.
  4. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,420
    Likes Received:
    7,049
    Ryan TeGantvoort and danzca6 like this.
  5. jig

    jig Member

    Joined:
    Jul 20, 2016
    Messages:
    85
    Likes Received:
    14
    Hi Mark thxx again for helping i put the extracted zip file int here :C:\Users\jig10\Documents\Arduino\libraries
    is that ok or am i completle wrong?
     
  6. Ryan TeGantvoort

    Ryan TeGantvoort Active Member

    Joined:
    Mar 11, 2016
    Messages:
    343
    Likes Received:
    172
    I put mine in the Arduino folder not the libraries folder. Not sure if that makes a difference.
     
  7. Ryan TeGantvoort

    Ryan TeGantvoort Active Member

    Joined:
    Mar 11, 2016
    Messages:
    343
    Likes Received:
    172
    Every time I open Arduino, it automatically loads my current firmware.
     
    mark tomlinson likes this.
  8. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,420
    Likes Received:
    7,049
    You put the extracted ZIP file where the compiler is looking for sketchbooks. Typically this is:

    Arduino\examples

    (under the folder where you installed the Arduino software)

    EDIT: Like where @Ryan TeGantvoort suggested :)
     
    Ryan TeGantvoort likes this.
  9. Ryan TeGantvoort

    Ryan TeGantvoort Active Member

    Joined:
    Mar 11, 2016
    Messages:
    343
    Likes Received:
    172
    Whichever folder is listed in the Preferences Dialog Box is where your Firmware needs to be.
     

    Attached Files:

    mark tomlinson likes this.
  10. jig

    jig Member

    Joined:
    Jul 20, 2016
    Messages:
    85
    Likes Received:
    14
    ok i did do that wat you said butt this is the error lookes like
     

    Attached Files:

  11. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,420
    Likes Received:
    7,049
  12. jig

    jig Member

    Joined:
    Jul 20, 2016
    Messages:
    85
    Likes Received:
    14
    you mean the CONFIGURATION.H from Marlin_6_10?
    i did not change anything ill include the file maybe you can see something
     

    Attached Files:

  13. jig

    jig Member

    Joined:
    Jul 20, 2016
    Messages:
    85
    Likes Received:
    14

    These should still be commented out:
    //#define DISABLE_MAX_ENDSTOPS
    //#define DISABLE_MIN_ENDSTOPS
    did do this on the file that i uploaded
     

    Attached Files:

  14. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,420
    Likes Received:
    7,049
    You have:

    //#define DISABLE_MAX_ENDSTOPS //robo

    It should be:

    #define DISABLE_MAX_ENDSTOPS //robo

    Other than that I see nothing off and frankly even that one change should not really matter.
    In your machine it really doesn't need it so commented out is fine.
     
  15. jig

    jig Member

    Joined:
    Jul 20, 2016
    Messages:
    85
    Likes Received:
    14
    ok thxx now i did upload again but still this error ( very strange ) i did the test with the blinkin on the board and i saw the lights underneed flikering so my board is ok ,ill tryed also to connect to the printer using mattercontrol but that seems to be a problem it trys to connect but cannot and it keeps trying voor long time . so here is the error code from arduino :
    that is the one i did moments ago.
     

    Attached Files:

  16. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,420
    Likes Received:
    7,049
    First this:

    \Marlin_main.cpp:2090:36: warning: invalid suffix on literal; C++11 requires a space between literal and string macro [-Wliteral-suffix]


    is not an error, but a warning.

    you can fix it by editing MARLIN_MAIN.CPP and change:

    LCD_MESSAGEPGM(MACHINE_NAME" "MSG_OFF".");

    to

    LCD_MESSAGEPGM(MACHINE_NAME " " MSG_OFF ".");

    The other one (which is an error) is discussed here:

    https://github.com/MarlinFirmware/Marlin/issues/1083


    you can "do a search&replace in SdBaseFile.{h, cpp} and replace fpos_t with FatPos_t"

    The issue really boils down to the fact that the BETA firmware is a rather old version of marlin and not completely targeted for the newer arduino compiler. If you used the older v1.06 it would probably work, but that is hardly a good solution :)
     
    AKin3d and Ryan TeGantvoort like this.
  17. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,420
    Likes Received:
    7,049
    In reality you would hope that we would maintain a version that is compilable with the current tools.
    I guess none of the Beta users volunteered (and Robo has not).
    I really don't have full-on Betas any longer since I upgraded both of them in various and sundry ways and I now use the Current R1+ firmware on them.
     
  18. jig

    jig Member

    Joined:
    Jul 20, 2016
    Messages:
    85
    Likes Received:
    14
    ok i did the changes but now this error ,
     

    Attached Files:

  19. jig

    jig Member

    Joined:
    Jul 20, 2016
    Messages:
    85
    Likes Received:
    14
    its allmost easer to send the robo to you and you can do the upgrade for me LOL
     
  20. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,420
    Likes Received:
    7,049
    What the heck is "sed -i 's/fpos_t/FatPos_t/'"

    That is not correct.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page