1. Got a question or need help troubleshooting? Post to the troubleshooting forum or Search the forums!

Partially Solved first layer problem

Discussion in 'Troubleshooting' started by Mr Wire, Jul 9, 2017.

  1. Mr Wire

    Mr Wire Member

    Joined:
    Jun 7, 2017
    Messages:
    46
    Likes Received:
    6
    hello
    never had this issue before and suddenly prints the first layer like a fried egg, see pic
    please help.
    thanks in advance

    MAC
    MATTERCONTROL
    ROBO R1
    PLA
     

    Attached Files:

  2. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,479
    Likes Received:
    7,303
    Geof likes this.
  3. Mr Wire

    Mr Wire Member

    Joined:
    Jun 7, 2017
    Messages:
    46
    Likes Received:
    6
    are these values acceptable?
    ->G29

    ->M114

    ->M105

    <-Bed x: 15.00 y: 20.00 z: -0.65
    <-Bed x: 110.00 y: 20.00 z: -0.01
    <-Bed x: 205.00 y: 20.00 z: 0.47
    <-Bed x: 205.00 y: 125.00 z: 0.39
    <-Bed x: 110.00 y: 125.00 z: -0.08
    <-Bed x: 15.00 y: 125.00 z: -0.78
    <-Bed x: 15.00 y: 230.00 z: -0.26
    <-Bed x: 110.00 y: 230.00 z: 0.28
    <-Bed x: 205.00 y: 230.00 z: 0.68
    <-Eqn coefficients: a: 0.01 b: 0.00 d: -0.79
    <-planeNormal x: -0.01 y: -0.00 z: 1.00
    <-X:205.00 Y:230.00 Z:-0.70 E:0.00 Count X: 205.00 Y:230.00 Z:0.79
    <-ok
    <-echo:endstops hit: Z:0.68
    <-X:205.00 Y:230.00 Z:-0.70 E:0.00 Count X: 205.00 Y:230.00 Z:0.79
    <-ok
    <-ok T:25.5 /0.0 B:26.8 /0.0 T0:25.5 /0.0 @:0 B@:0
    ->M105

    <-ok T:25.5 /0.0 B:26.8 /0.0 T0:25.5 /0.0 @:0 B@:0
     
  4. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,479
    Likes Received:
    7,303
    ?
    They are what they are :)
    Probably right since you are overall mostly 1 mm or less difference between the highest and lowest.

    The actual values are not terribly meaningful since they are used as part of the formula to map a flat plane.
     
  5. Mr Wire

    Mr Wire Member

    Joined:
    Jun 7, 2017
    Messages:
    46
    Likes Received:
    6
    I understand , but the problem is still there.
    Yesterday I printed with no issue, and today this first layer problem
    This happens with my first design in Fusion 360 - exported to Cura to create STL file.
    Maybe there is a setting or something to consider on the file rather the printer.
     
  6. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,479
    Likes Received:
    7,303
    Well you could try another model then easy enough and see if it still happens.
    If it is not model or slicer related then it is simply one of the Z switches out of position as discussed in the video.
     
  7. Mr Wire

    Mr Wire Member

    Joined:
    Jun 7, 2017
    Messages:
    46
    Likes Received:
    6
    this is what it look like now
     

    Attached Files:

  8. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,479
    Likes Received:
    7,303
    Better, but it looks like it is still a bit uneven in spots and perhaps a bit too hot.
     
  9. Ryan TeGantvoort

    Ryan TeGantvoort Active Member

    Joined:
    Mar 11, 2016
    Messages:
    343
    Likes Received:
    172
    The ripples you see on the first layer, typically caused by a partially clogged nozzle. At least in my experience anyways. You may need to increase your Z-Offset ever so slightly.
     

Share This Page