1. Got a question or need help troubleshooting? Post to the troubleshooting forum or Search the forums!

Solved Anyone know what this hardware error pop up means?

Discussion in 'Troubleshooting' started by RyeMAC3, Jul 25, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,729
    Likes Received:
    2,330
    Amazon :) 100k epcos thermistor.(i think) order a 40 watt heater cartridge to have on hand as well if youd like. May avoid a 2nd order if its needed. In my opinion spare parts are a good thing.
     
  2. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,729
    Likes Received:
    2,330
    You always want to do wiring with the power off. Not saying that caused the issue but its much safer.
     
  3. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,729
    Likes Received:
    2,330
    If your ok with waiting for standard mail i can send you a few just pm me your mailing info. I switched to an e3d and a promethius hotend and use the m3 stud thermistor.
     
  4. RyeMAC3

    RyeMAC3 Member

    Joined:
    Feb 14, 2015
    Messages:
    71
    Likes Received:
    25
    I have a feeling it didn't notice that the heat shrink tubing slid down and when I plugged it back in, the two heads shorted together.
     

    Attached Files:

  5. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,729
    Likes Received:
    2,330
    Oh yea that will roast one lol. I burned out a heater the same way.
     
  6. RyeMAC3

    RyeMAC3 Member

    Joined:
    Feb 14, 2015
    Messages:
    71
    Likes Received:
    25
    Thanks for the help. I think I'll order them both on Amazon.
     
  7. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,729
    Likes Received:
    2,330
    No problematic all. Just for conversation I stock steppers, ramps and arduino boards, power supply nozzels and stepper drivers as a minimum because these things do fail and I hate being down :). I also have the odd bits like crimp Ferrell (you'll want some as the new thermistor won't come with it) and heat shrink and just connectors and heaters.... Ok maybe I stock to many parts lol
     
  8. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,671
    Likes Received:
    7,316
    I assumed multiple printers would cure that itch, sadly what I found is that you need more spare parts.
    You have been warned.
     
    Geof likes this.
  9. RyeMAC3

    RyeMAC3 Member

    Joined:
    Feb 14, 2015
    Messages:
    71
    Likes Received:
    25
    Installed a new 100K thermistor. It's reading 91 degrees at room temp. Is this a bad one? Or is there some sort of calibration required?
     

    Attached Files:

  10. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,671
    Likes Received:
    7,316
    Did you replace it with a stock one? If not, did you reset the type in the firmware?

    (stock is EPCOS 100k)
     
  11. RyeMAC3

    RyeMAC3 Member

    Joined:
    Feb 14, 2015
    Messages:
    71
    Likes Received:
    25
  12. RyeMAC3

    RyeMAC3 Member

    Joined:
    Feb 14, 2015
    Messages:
    71
    Likes Received:
    25
    Looks like I need to do something here...

    //===========================================================================
    //=============================Thermal Settings ============================
    //===========================================================================
    //
    //--NORMAL IS 4.7kohm PULLUP!-- 1kohm pullup can be used on hotend sensor, using correct resistor and table
    //
    //// Temperature sensor settings:
    // -2 is thermocouple with MAX6675 (only for sensor 0)
    // -1 is thermocouple with AD595
    // 0 is not used
    // 1 is 100k thermistor - best choice for EPCOS 100k (4.7k pullup)
    // 2 is 200k thermistor - ATC Semitec 204GT-2 (4.7k pullup)
    // 3 is Mendel-parts thermistor (4.7k pullup)
    // 4 is 10k thermistor !! do not use it for a hotend. It gives bad resolution at high temp. !!
    // 5 is 100K thermistor - ATC Semitec 104GT-2 (Used in ParCan & J-Head) (4.7k pullup)
    // 6 is 100k EPCOS - Not as accurate as table 1 (created using a fluke thermocouple) (4.7k pullup)
    // 7 is 100k Honeywell thermistor 135-104LAG-J01 (4.7k pullup)
    // 71 is 100k Honeywell thermistor 135-104LAF-J01 (4.7k pullup)
    // 8 is 100k 0603 SMD Vishay NTCS0603E3104FXT (4.7k pullup)
    // 9 is 100k GE Sensing AL03006-58.2K-97-G1 (4.7k pullup)
    // 10 is 100k RS thermistor 198-961 (4.7k pullup)
    // 20 is the PT100 circuit found in the Ultimainboard V2.x
    // 60 is 100k Maker's Tool Works Kapton Bed Thermistor
    //
    // 1k ohm pullup tables - This is not normal, you would have to have changed out your 4.7k for 1k
    // (but gives greater accuracy and more stable PID)
    // 51 is 100k thermistor - EPCOS (1k pullup)
    // 52 is 200k thermistor - ATC Semitec 204GT-2 (1k pullup)
    // 55 is 100k thermistor - ATC Semitec 104GT-2 (Used in ParCan & J-Head) (1k pullup)
    //
    // 1047 is Pt1000 with 4k7 pullup
    // 1010 is Pt1000 with 1k pullup (non standard)
    // 147 is Pt100 with 4k7 pullup
    // 110 is Pt100 with 1k pullup (non standard)

    #define TEMP_SENSOR_0 1 //robo

    However, I don't see the thermistor that I purchased form Amazon in here. Anyone know what to do for a RioRand 100K NTC Thermistor?
     
  13. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,671
    Likes Received:
    7,316
    Geof likes this.
  14. RyeMAC3

    RyeMAC3 Member

    Joined:
    Feb 14, 2015
    Messages:
    71
    Likes Received:
    25
    Thanks. Tried it. 6 still reads 90C, 60 reads 70C. I think these thermistors are crap. The resistance on all 10 in this pack is between 90-94K.

    I just ordered an EPCOS 100K off Amazon. It should be here next week. Fingers crossed until then.
     
    #34 RyeMAC3, Jul 29, 2016
    Last edited: Jul 29, 2016
    mark tomlinson likes this.
  15. Howard Hail

    Howard Hail New Member

    Joined:
    Oct 9, 2015
    Messages:
    14
    Likes Received:
    2
    i just replaced a v2 ramps board myself and just started getting this error usually hits midway through 2nd layer do yo know which connector on the ramps board is the thermister connection they just sent me a board with no instructions so just want to make sure connection is correct prior to bed heater going out was working fine
     
  16. Marquis Johnson

    Marquis Johnson Active Member

    Joined:
    Feb 18, 2015
    Messages:
    204
    Likes Received:
    203
    Sorry your thermistors turned out bad, I don't know why that would have happened, my firmware is set to 1 and the temps read correctly (as far as I am aware that is). Could you send me a link to the new thermistors and I will change the link on the video so this won't happen again in the future?
     
  17. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,671
    Likes Received:
    7,316
    http://community.robo3d.com/index.p...g-to-make-generic-ramps-work.8356/#post-74060
     
  18. RyeMAC3

    RyeMAC3 Member

    Joined:
    Feb 14, 2015
    Messages:
    71
    Likes Received:
    25
    I picked up a genuine EPCOS 100K thermistor and connected it. Right now, it's just connected but not inside the extruder. It should be reading room temperature. The bed thermistor is reading 23.7C, while the new EPCOS thermistor for the extruder is reading almost 87.8C?

    What could be wrong?

    My firmware is set to the default...

    // 1 is 100k thermistor - best choice for EPCOS 100k (4.7k pullup)
    #define TEMP_SENSOR_0 1 //robo
    #define TEMP_SENSOR_1 0
    #define TEMP_SENSOR_2 0
    #define TEMP_SENSOR_BED 1 //robo
     

    Attached Files:

  19. RyeMAC3

    RyeMAC3 Member

    Joined:
    Feb 14, 2015
    Messages:
    71
    Likes Received:
    25
    You didn't have it linked in your video. I saw the markings on the packaging when you held it up in the video and I managed to find the same one on Amazon.
     
  20. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    23,671
    Likes Received:
    7,316
    I assume you have the leads for the thermistor covered in heat-shrink or something to make sure that there is nothing shorting them.

    It is possible that the RAMPS itself is defective. If you swap the thermistors on the RAMPS does the odd reading move with the thermistor or does it ready correctly on the incorrect thermistor connection? (swap the hotend thermistor onto the bed heater thermistor connection on the RAMPS -- is the bed reading bogus?)
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page