1. Got a question or need help troubleshooting? Post to the troubleshooting forum or Search the forums!

Solved So apprently my printer has LED light strips in it.

Discussion in 'Troubleshooting' started by robert albrecht, Feb 20, 2019.

  1. robert albrecht

    Joined:
    Dec 24, 2018
    Messages:
    93
    Likes Received:
    16
    When I was fixing my print bed I finally noticed the LED strips. I have had this printer since Dec and I had no clue.. Neither one of the strips are currently working.. Is this an easy fix??
     
  2. WheresWaldo

    WheresWaldo Volunteer ( ͠° ͟ʖ ͡°)
    Staff Member

    Joined:
    Feb 18, 2015
    Messages:
    5,905
    Likes Received:
    3,583
    It should just plug into a 12V header, not sure where it is exactly on the R1+PLUS because Robo put in a custom RAMPS board init, but it is there somewhere.
     
  3. Geof

    Geof Volunteer Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 9, 2015
    Messages:
    6,698
    Likes Received:
    2,308
    The plug in by the small fan that blows on the ramps board (my R1+ machines with the stock ramps way back had "LED" silk screened on the board). Should just barely reach.
     
  4. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    22,224
    Likes Received:
    7,143
    If they don't work plugged into the RAMPS you can run them directly to the 12v output of the power supply.
     
    Geof likes this.
  5. robert albrecht

    Joined:
    Dec 24, 2018
    Messages:
    93
    Likes Received:
    16
    so any led strip that uses 12 volts should be ok?
     
  6. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    22,224
    Likes Received:
    7,143
    Yep, 12vdc and you are good
     
    Geof likes this.
  7. BrooklynBay

    BrooklynBay Active Member

    Joined:
    Apr 7, 2018
    Messages:
    247
    Likes Received:
    30
    You are better off running them directly from the 12 volt power supply than from the Ramps. My LEDS would flicker under a load when I had mine running off of the Ramps since those boards could only supply a limited amount of current when everything is on at the same time.
     
    WheresWaldo and mark tomlinson like this.

Share This Page