1. Got a question or need help troubleshooting? Post to the troubleshooting forum or Search the forums!

E3D v6 is out - lots of improvements

Discussion in 'Mods and Upgrades' started by Denys Dmytriyenko, May 23, 2014.

  1. Voyager1

    Voyager1 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    47
    Likes Received:
    2
    Using the standard bolt but there are no shavings around it. Filament still looks whole


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. Printed Solid

    Printed Solid Volunteer Admin
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    1,605
    Likes Received:
    1,001
    Not sure if this is your issue or not, but your first layer might be too close. PLA doesn't tend to do this as much as ABS and other materials, but if you're printing a large base and are too close, you can't squeeze out as much material as you're telling it to. This results in material backing up inside the nozzle which forms a plug.
     
  3. Voyager1

    Voyager1 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    47
    Likes Received:
    2
    Oh right ok. I do have it pretty close so it sticks to the build plate well. I'll try raising it up a little thx


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  4. Printed Solid

    Printed Solid Volunteer Admin
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    1,605
    Likes Received:
    1,001
    2 people like this.
  5. Voyager1

    Voyager1 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    47
    Likes Received:
    2
    Excellent thanks!


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  6. Voyager1

    Voyager1 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    47
    Likes Received:
    2
    Well I tried re levelling the bed and starting a print with the nozzle slightly higher. Unfortunately it seems the hot end is completely blocked. I can't even get the filament back out of it now.

    I posted in another topic about originally not installing the PTFE tube into the e3dv6. Have installed it now after disassembling and cleaning with guitar string. But fear I may be too late - I think hotend is stuffed...literally!!


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  7. Printed Solid

    Printed Solid Volunteer Admin
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    1,605
    Likes Received:
    1,001
    Nah, You should be able to fix it. It might take some work.
    Heat it up, pop the nozzle off and try pushing through. It will take some force and might benefit from removing the extruder so you can get at everything. If it's really completely stuffed, you can carefully manually hollow out that plug. Use a drill by hand or something like a paper clip heated with a lighter to do this. Careful not to damage the PTFE tube.
     
  8. Voyager1

    Voyager1 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    47
    Likes Received:
    2
    Ok...will try


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  9. Amir

    Amir New Member

    Joined:
    Feb 13, 2014
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    I've got E3d V6 and installed on Robo 3d. I have a issue with printing PLA. The PLA stuck inside on PTFE tube. I guess it should be for my set up on Mattercontrol. I tried to decrease the tempreture. But mattercontrol doesnt let it to go over 240 degrees. If i set the tempreture over that, it is automaticly turn off the heater and not printing. Is there any specific settting i should use for mattercontrol? I went over all setting and i couldnt figure this out.
     
  10. collin

    collin New Member

    Joined:
    Mar 21, 2014
    Messages:
    313
    Likes Received:
    86
    sounds like you didnt modify your firmware for your robo. I think the stock max temp is about 240. ill becha its that.
     
  11. Amir

    Amir New Member

    Joined:
    Feb 13, 2014
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    How should i modify my firware? I dont know anything about that? Could you please tell me how i should do that?
     
  12. collin

    collin New Member

    Joined:
    Mar 21, 2014
    Messages:
    313
    Likes Received:
    86
    bingo i knew it. Well first you have to download this
    http://arduino.cc/en/Main/Software
     
  13. collin

    collin New Member

    Joined:
    Mar 21, 2014
    Messages:
    313
    Likes Received:
    86
    @Printed Solid could you link the thread that has instructions on how to do this? ^^^^^^
     
  14. JohnStack

    JohnStack New Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    139
    Likes Received:
    65
    Question: Why are you heating up PLA for over 240? Do you mean ABS?
     
  15. collin

    collin New Member

    Joined:
    Mar 21, 2014
    Messages:
    313
    Likes Received:
    86
    well if he has never heated his head up to 300 b4 to tighten it he needs to do that.
     
  16. Amir

    Amir New Member

    Joined:
    Feb 13, 2014
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Its because, when the filament is pulled up, the part which melted goes to tube and block the tube.
     
  17. mark tomlinson

    mark tomlinson ༼ つ ◕_ ◕ ༽つ
    Staff Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    21,427
    Likes Received:
    7,050
  18. Amir

    Amir New Member

    Joined:
    Feb 13, 2014
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Thank you, i will download it tonight. Do you think it is my problem and by installing that, my problem would be resolved.
     
  19. collin

    collin New Member

    Joined:
    Mar 21, 2014
    Messages:
    313
    Likes Received:
    86
    amir my friend. you need to heat up your hot end to 300 degrees anyway to get it properly tightened



    watch this ill gamble you didnt put it together properly if you havent even done that yet. it will cause you problems if you dont.
     
  20. Amir

    Amir New Member

    Joined:
    Feb 13, 2014
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0

Share This Page